sobota, 18 lutego 2012

Piwo Kardamonowe

Robimy piwko imbirowe
znalazłam przepis, pojechałam na rowerze po drożdże, zamiast imbiru dodałam kardamon na początku, później będę dodawać świeży imbir. Jak umieszałam wszystko to mi wykipiały z butelki pracujące drożdże:)
Uwaga trzeba trzymać w czymś dużo większym
Przepis pochodzi z Przepisy czytelników 2 Lato
Prószyński i S-ka Warszawa 1994


Piwo imbirowe
2.5 dag drożdży
30 dag cukru pudru,
10 łyżeczek zmielonego imbiru
sok z jednej cytryny
woda

Ucierać drożdże z czterema łyżeczkami cukru na gładką masę. Dodać dwie łyżeczki imbiru i pół szklanki wody, wymieszać i przelać płyn do dużej butelki, której nie należy zamykać. Przed osiem dni codziennie mieszać, dodając po łyżeczce imbiru i cukru pudru. Dziewiątego dnia do osobnego garnka wlać 1.5 szklanki wody, zagotować i rozpuścić w niej pozostały cukier. Po ostudzeniu dodać sok z cytryny i połączyć z przecedzoną zawartością butelki. Dodać dwa litry zimnej wody, wymieszać i rozlać napój do czystych zakręcanych butelek. Przechowuje się w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przepis od Pani Kingi Kowalskiej

2 komentarze:

  1. Strasznie podoba mi sie Garbage Warrior - czesto filmy ekologiczne sa nudne i jak dla mnie bardzo hippie , ten wciagnal mnie od razu . Mozesz prosze polecic jakies inne ciekawe tytuly ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.youtube.com/watch?v=SOncWybDEyw&feature=youtu.be

      O z tymi filmami to cieżko moze sama coś nakręce:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Lubię mieć (choćby niewielki) wpływ na moje otoczenie,świat w którym żyję. Interesuje mnie to co jem, czego używam, jak moja konsumpcja wpływa na środowisko. Robię dobre jedzonko z lokalnych często własnych produktów,mieszam też kremy, odnawiam meble, buduję i pomocnikuje na budowach. Staram się kreatywnie żyć, szukać dobrych rozwiązań na życie bardziej niezależne od stereotypów, z wyboru zależne od emnie, we współzależności z naturą.