niedziela, 21 października 2012

Sycąca kolacja

Jako, że mamy moc topinamburów zapraszam państwa na potrawy z tegóż niedocenianego warzywa
Jeśli jest ktoś zainteresowany chętnie wyśle materiał na sadzenie i materiał na obiad:)




Kotlety kokosowo kalafiorowy

szklanka kalafiora gotowanego (last minut:)
łyżka mąki lub dwie
duża cebula
przyprawa do bigosu
posypka kokosowa
pocięte namoczone orzechy(opcjonalnie, ale wnoszą + do sytości)
łóżka oleju rzepakowego zimnotłoczonego

Miksujemy składniki obtaczamy w kokosie Smażymy razem z topinamburem.

Topinamburowe chipsy

pokrojony wzdłuż topinambur francuski
ulubiona przyprawa

Smażymy na oleju do zarumienienia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Lubię mieć (choćby niewielki) wpływ na moje otoczenie,świat w którym żyję. Interesuje mnie to co jem, czego używam, jak moja konsumpcja wpływa na środowisko. Robię dobre jedzonko z lokalnych często własnych produktów,mieszam też kremy, odnawiam meble, buduję i pomocnikuje na budowach. Staram się kreatywnie żyć, szukać dobrych rozwiązań na życie bardziej niezależne od stereotypów, z wyboru zależne od emnie, we współzależności z naturą.