Algi dostałam od Pana zwanego Paoro Traktoro w ramach wymiany na FB w grupie http://www.facebook.com/groups/404566216245589/ ODDAM-WYMIENIĘ,
Raczej nie będę ich piła codziennie, ale już znalazłam dla nich inne zastosowanie:)
są świetne jako maseczka i jako składnik kosmetyków
Jeśli ktoś potrzebuje chętnie wyśle pocztą:)
Algi hodujemy w szklanym naczyniu. Ja mam słoika na około 1/4 litra(więcej nie zużyję:)
W nim kilka łyżek alg:) łyżka cukru wykarmi je spokojnie na jeden dzień a nawet dłużej, niemożemy też zapomnieć by wrzucić algom rodzynka:)Woda do której wkładamy algi powinna być przegotowana/mineralna/ i trzeba pamiętać że grzyb wchodzi w szkodliwe reakcje z metalami zamiast metalowego wieczka możemy zamknąć grzyba szmatką spiętą gumką lub plastikową nakrętką:) Algo powinno się wymieniać wodę dodawać cukru co 24 godziny, ja spróbuje to robić każdego wieczoru, jeśli zapomnimy o algach dłużej niż 24h ...zginą marnie:<
Rodzynek nie trzeba tak często wymieniać:)
Ponieważ, kocham robić kulki kąpielowe postanowiłam je zrobić z algami*
- łyżeczka dokładnie odsączonych kryształów japońskich
- 100 g sody spożywczej
- 50 g kwasku cytrynowego
- 25 - 30 g masło kakaowe, kokosowe
- 25 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 25 g mleka w proszku ja mam sojowe, ale podejrzewam że nadaje się każde roślinne:)
- kilka kropli olejku eterycznego
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- foremki
- płatki kwiatów jadalnych np bratek, nagietek nasturcja
Tak przygotowaną mieszankę można włożyć do foremek. Mogą to być foremki do kostek lodu, do babeczek lub inne, przy czym bardzo dobrze spisują się silikonowe. Można także spróbować ulepić coś z takiej masy, przykładowo kulę i dodać płatki. Jeżeli mikstura zaczęła przedwcześnie musować, należy te miejsca przycisnąć łyżką (plastikową lub drewnianą ze względu na obecność alg). Tak przygotowane foremki powinny spędzić przynajmniej 24 godziny w zamrażalniku. Po tym czasie pastylki można wyjąć z foremek - są gotowe do użycia.
Pastylki nie wymagają przechowywania w lodówce, wystarczy umieścić je w suchym pudełku lub pojedynczo owinąć folią.
Przepis znalazłam tu:
http://www.algi.hdwao.pl/articles.php?id=16
Witam, interesują mnie algi, grzybek tybetański i topinambur, czy można prosić o jakiś kontakt? Pozdr., Mi Tym
OdpowiedzUsuńmadmarliv@gmail.com zapraszam do wymiany
Usuń