czwartek, 27 października 2011

Bigos wegański


Żeby odtworzyć domowe smaki i pozwolić M najeść się do bólu,
postanowiłam ugotować bigos.

Wyszedł bardzo aromatyczny:)
kilogram kiszonej kapusty z marchewką
pół małej główki kapusty świeżej
4 duże pieczary
pcjonalnie garść suszonych grzybów
pomidor
cebula biała i czerwona
garść suszonej papryki czerwonej
garść suszonej papryki zielonej
łyśka świeżego majranku
łyśka kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
łyżka kolorowego pieprzyu
łużka papryki słodkiej
sól do smaku
duża łyżka cukru


Cebulę i pieczarki podsmażyć. Kapustę kiszoną delikatnie wypłukać. Resztę składników pokroić i zagotować razem z kapustą w dużym garnku. Dodać podsmażoną cebulę i pieczarki. Gotować aż wszystko zmięknie i się przegryzie.Jeśli trzeba dodać więcej majranku.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Lubię mieć (choćby niewielki) wpływ na moje otoczenie,świat w którym żyję. Interesuje mnie to co jem, czego używam, jak moja konsumpcja wpływa na środowisko. Robię dobre jedzonko z lokalnych często własnych produktów,mieszam też kremy, odnawiam meble, buduję i pomocnikuje na budowach. Staram się kreatywnie żyć, szukać dobrych rozwiązań na życie bardziej niezależne od stereotypów, z wyboru zależne od emnie, we współzależności z naturą.