niedziela, 16 października 2011

Jarzębiak - nalewka z jarzębiny

pół kilo jarzębiny
poł litra sprytusu
szklanka wody
szklana cukru
łyżka goździków
łyżka kory cynamonowej
łyżka kardamonu lub anyżu-dla wielbicieli bardziej ziołowego smaku


wszystkie składniki umieścć w słoiku i zostawić na dwa tygodnie
puźniej spróbować dosłodzić do smaku, a kiedy alkohol przestanie pracować przelać do butelek i szczelnie zamknąć


świetna do posmarowania tortu czy mufinek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Lubię mieć (choćby niewielki) wpływ na moje otoczenie,świat w którym żyję. Interesuje mnie to co jem, czego używam, jak moja konsumpcja wpływa na środowisko. Robię dobre jedzonko z lokalnych często własnych produktów,mieszam też kremy, odnawiam meble, buduję i pomocnikuje na budowach. Staram się kreatywnie żyć, szukać dobrych rozwiązań na życie bardziej niezależne od stereotypów, z wyboru zależne od emnie, we współzależności z naturą.